SĮ "Susisiekimo Paslaugos"

SĮ "Susisiekimo Paslaugos"

Mokamas automobilių stovėjimas Vilniuje

Aktualijos

Apklausa: chaotišką automobilių statymą kiemuose būtina suvaldyti (2016 07 11)

Dalyje Vilniaus Senamiesčio gyvenamųjų kiemų įsigalėjusį chaotišką automobilių statymą būtina suvaldyti, teigia šioje sostinės dalyje gyvenantys vilniečiai. SĮ „Susisiekimo paslaugos“ specialistai atliko apklausą, kurios metu apklausti nelyginiais numeriais pažymetų namų Vokiečių g. gyventojai.

„Atsiklausėme gyventojų nuomonės apie chaotišką automobilių statymą jų namų kiemuose. Apklausos rezultatai tik patvirtino, kad ši problema yra itin įsigalėjusi. Todėl kartu su Vilniaus miesto savivaldybe ieškome galimybių ir priemonių, kaip pagerinti gyvenančiųjų Senamiestyje dalią“, – teigia „Susisiekimo paslaugų“ direktorė Modesta Gusarovienė.

 

Apribotas stovėjimas – tik pasitelkus kompleksines priemones

Kaip teigia patys Vokiečių g. gyventojai, pašaliniai vairuotojai braunasi į jų kiemus ir juose stato savo transporto priemones, bandydami išvengti mokamo stovėjimo gatvėje. Be to, automobiliai paliekami visai dienai, ir taip trukdo čia gyvenantiems.

„Mūsų parkavimo kontrolieriai patys ne kartą yra vaikščioję po Vokiečių g. kiemus ir savo akimis matė, kaip čia gyvenantieji yra priversti pažeisti Kelių eismo taisykles dėl pašalinių automobilių vairuotojų kaltės. Pravažiavimuose ar ant praėjimo palikti automobiliai, kurie netgi trukdo įeiti į namus – tik menka įpročio chaotiškai statyti transporto priemones dalis“, – pastebi M. Gusarovienė.

Pasak jos, galimi keli problemos sprendimo būdai – Vokiečių g. kiemai patenka į mokamo parkavimo rinkliavos zoną, todėl yra galimybė taikyti rinkliavą ir šioje teritorijoje.

„Tokia priemonė nebeskatintų pašalinių automobilių stovėjimo kieme siekiant išvengti rinkliavos mokėjimo gatvėje, o gyventojai turėtų galimybę gauti gyventojų leidimus ir tvarkingai statyti automobilius prie namų. Kitas būdas – patiems gyventojams suteikti galimybę tvarkytis savo kieme suformuojant sklypą ir jame įrengti įvairias fizines kliūtis, taip apribojant pašalinių transporto priemonių statymą“, – aiškina „Susisiekimo paslaugų“ vadovė.

 

Gyventojai pritaria kiemų apmokestinimui

Jos teigimu, jeigu gyventojai pasirinktų pirmąjį variantą, kai renkama vietinė rinkliava, prieš apmokestinant automobilių statymą kieme būtų tvarkomos Vokiečių g. kiemų dangos, pastatyti atitinkami kelio ženklai ir pritaikytos specialios priemonės, kuriomis siekiama sutramdyti pašalinius vairuotojus. Tačiau apklausos rezultatai ir atskleidžia, kad daugiau nei pusė apklausoje dalyvavusių Vokiečių g. gyventojų pasisakė už rinkliavos taikymą jų namų kiemuose.

„Atsakymas vienareikšmiškas – tikrai sutinku“, – teigia vienas iš Vokiečių g. gyventojų. „Tikrai nebūtų gaila sumokėti nustatyto dydžio mokestį ir žinoti, kad kiemo aikštelėje visada atsiras vieta automobiliui, nes dabartinė situacija – labiau nei apgailėtina. Automobiliai statomi trimis eilėmis, blokuojant vienas kitą, todėl nenuostabu, kad vietos parkavimuisi visai nėra“.

Kiti gyventojai taip pat pritaria kiemų apmokestinimui, grįsdami savo poziciją tuo, kad dėl užstatytų automobilių sunku patekti į namo laiptinę, arba kad pašaliniai vairuotojai elgiasi nesąžiningai, nesilaikydami nustatytos parkavimo tvarkos.

Apmokestinus automobilių statymą kiemuose, gyvenantys rinkliava apmokestintose zonose, gali išsiimti lengvatinius leidimus statyti transporto priemones. Tai padaryti galima apsilankius „Susisiekimo paslaugų“ klientų aptarnavimo centre Gedimino pr. 9A, šalia Vinco Kudirkos aikštės.

« Atgal