SĮ "Susisiekimo Paslaugos"

SĮ "Susisiekimo Paslaugos"

Mokamas automobilių stovėjimas Vilniuje

Aktualijos

Vilniuje keičiama elektromobilių ir hibridinių automobilių parkavimo tvarka (2018 07 26)

Sostinėje koreguojama vietinės rinkliavos taikymo tvarka elektromobiliams ir hibridiniams automobiliams. Vilniaus miesto savivaldybės tarybai šiandien priėmus sprendimą, vietinė rinkliava už naudojimąsi mokamomis automobilių stovėjimo vietomis nebus taikoma tik visiškai elektra varomiems automobiliams, neturintiems vidaus degimo variklio.

„Šiuo pakeitimu vietinė rinkliava panaikinama visiems elektromobilių, kurių, VĮ „Regitra“ duomenimis, iki 2018 m. liepos mėn. visoje Lietuvoje buvo užregistruota 795, vairuotojams. Jiems taip pat bus suteikiami nemokami leidimai automobilių statymui. Taip siekiama skatinti elektromobilių naudojimą kelionėms mieste ir prisidėti prie ekologiško transporto populiarinimo sostinėje, kuris yra neatsiejama modernaus ir sveiko miesto dalis“, – sako SĮ „Susisiekimo paslaugos“ direktorė Modesta Gusarovienė.

Iki šiol vietinė rinkliava nebuvo taikoma transporto priemonėms, pažymėtoms specialiais valstybiniais registracijos numerių ženklais, kuriuose naudojamas EV raidžių derinys, išskyrus rezervuotas automobilių stovėjimo vietas. Standartiniais valstybiniais numeriais pažymėtų elektromobilių vairuotojai galėjo įsigyti metinius automobilio stovėjimo leidimus.

2018 m. balandžio mėn. Vidaus reikalų ministro įsakymu buvo pakeista valstybinių numerių ženklų automobiliams išdavimo tvarka, suvienodinant elektromobilių ir įkraunamų hibridinių automobilių žymėjimą. Įsigaliojus pakeitimams, ir elektromobiliai, ir hibridiniai automobiliai žymimi valstybiniais numeriais su E raide priekyje, todėl tiek elektromobiliai, tiek hibridiniai automobiliai, pažymėti valstybiniais numeriais su EV raidėmis, galėjo nemokamai parkuotis rinkliava apmokestintose vietose.

Vilniaus miesto savivaldybės tarybai priėmus sprendimą dėl elektromobilių ir hibridinių automobilių parkavimo tvarkos, vietinė rinkliava už naudojimąsi mokamomis vietomis automobiliams statyti nebus taikoma tik elektromobiliams. Taip pat suvienodinamos sąlygos visiems elektromobilių vairuotojams – tiek elektromobilius su specialiais, tiek su standartiniais numeriais vairuojantiems bus suteikiami nemokami leidimai. Iki šiol elektromobilių, kurie pažymėti specialiais valstybiniais numeriais, vairuotojai leidimų pateikti neturėjo, o elektromobilių, kurie pažymėti standartiniais valstybiniais numeriais, vairuotojai metinius automobilio stovėjimo leidimus galėjo įsigyti už 40 eurų.

Elektromobilių vairuotojai leidimą, suteikiantį teisę statyti automobilį rinkliava apmokestintose automobilių stovėjimo vietose, gali gauti pildydami elektroninę formą internetu: www.parking.lt, taip pat SĮ „Susisiekimo paslaugos“ klientų aptarnavimo centruose Vilniuje, Gedimino pr. 9A arba Geležinkelio g. 16.

Šiuo metu Vilniaus mieste veikia 70 elektromobilių krovos vietų. 4 iš jų yra viešos, kuriose elektromobilius leidžiama įkrauti nemokamai: J. Lelevelio g. 6, greta Žemės ūkio ministerijos, Lakūnų g. 24, automobilių stovėjimo aikštelėje, A. Goštauto g. 40A, stovėjimo aikštelėje priešais verslo centrą ir S. Nėries g. 16, prekybos centro „Lidl“ aikštelėje, Ukmergės g. pusėje. Dar 2 vietos yra įrengtos SĮ „Susisiekimo paslaugos“ požeminėje automobilių stovėjimo aikštelėje Gedimino pr. ir antžeminėje daugiaaukštėje aikštelėje Tilto g., kuriose už automobilio stovėjimą sumokėję vairuotojai taip pat gali nemokamai įkrauti elektromobilius. Iki 2020 m. Vilniuje planuojama įrengti 5 didelės galios ir 59 vidutinės galios elektromobilių krovos vietas.

« Atgal